Dags att forska lite mer i varför just Amarone har fått stämpeln som kvalitetsvin i Skandinavien och framför allt Sverige.
Amarone har inte en sådan lång historia som man kan tro, i alla fall inte kommersiellt. Amaroneviner ansågs förr i tiden vara ett defekt Reciotovin. Recioto della Valpolicella är ett sött vin vars tillverkningsprocess är identisk med Amarones, förrutom att en Amarone har jäst upp mer socker. Det är således mindre sött och med mer alkohol. Det var faktiskt inte förrän på 1950-talet produktionen började vända sig mot ett kommersiellt bruk. Under 1980-talet började boomen och Amarone som koncept blev väldigt populärt i Tyskland, USA och just Skandinavien. Den stora efterfrågan har också satt fart på produtkionen rejält. 2005 låg den årliga producerade volymen på 8,5 miljoner flaskor och 2014 hade den siffran vuxit till 14 miljoner. För att undvika en överproduktion har en gräns dragits vid att maximalt 70% av skörden får användas till att producera Amaroneviner. Enligt många är det ändå en väldigt hög siffra och det finns en oro för överproduktion som i sin tur kan leda till påverkad kvalitet och generellt rykte.