NATIVE - Albert Lebrun Blanc de Noirs - Dinadrycker

– Den här sidan är en annons –


Fyndklassad Blanc de Noirs

– en mycket matvänlig champagne


Albert Lebrun är lite av en doldis i champagnevärlden, inte alls lika välkänd som de andra, större champagnehusen i Reims. Men att vara mindre är absolut inte samma sak som att vara sämre, vilket Albert Lebrun Blanc de Noirs är ett tydligt bevis på. Detta är en mycket erfaren producent med ett stort hantverkskunnande, som skapat högkvalitativ champagne ända sedan år 1860.

Blanc de Noirs – vitt vin gjort på blå druvor

Druvornas färgpigment sitter enbart i skalen, därmed går det utmärkt att framställa vita viner av blå druvor genom att avlägsna skalen direkt efter pressning. Denna fyndklassade och prisvärda Blanc de Noirs är gjord på en blandning av druvorna pinot noir och meunier. Champagne som enbart består av blå druvor får ofta en något fylligare, mer kraftfull karaktär och är generellt väldigt matvänliga viner. Albert Lebrun Blanc de Noirs är inget undantag.

Den stora doften presenterar intensiva aromer av mogna gula äpplen, persika, citrus samt finstämda toner av rostat bröd som följs upp av en inbjudande nötighet. Smaken är robust och nyanserad med en mycket frisk men balanserad syra. Den generösa smakbilden knyts samman av den krämiga, väl avvägda moussen som ger denna champagne ett mycket elegant helhetsintryck.

Du hittar Albert Lebrun Blanc de Noirs i Systembolagets beställningssortiment, flaskan kan beställas här.

En mycket matvänlig champagne

Albert Lebrun Blanc de Noirs är en utsökt matchampagne som passar utmärkt till smakrika rätter av fisk, skaldjur, fågel eller ljust kött. Eller varför inte duka fram en bricka med charkuterier och lagrade champagneostar? Denna kategori av ostar har fått sitt namn tack vare att de passar så bra till denna ädla dryck. Anledningen är att ostens feta konsistens och nötiga mognadstoner matchar champagnens syra, bubblor och nötighet på ett fantastiskt vis. Testa exempeltvis Brillat-Savarin, Chaourse eller Délice de Bourgogne, tre riktiga klassiker.

Klicka här för att beställa Albert Lebrun Blanc de Noirs till ditt lokala Systembolag.


Torskrygg med bakad purjolök och sandefjordsås

En rustik torskrätt med rostade hasselnötter, silkeslen blomkålspuré och en riktig klassiker till sås!

Ingredienser

4 portionsbitar torskrygg (600-750 gr), 1 blomkålshuvud, 1 gul lök, Ca 7 dl mjölk, Ca 500 gr smör, 2 st purjolökar, 1 dl hasselnötter, 1 kruka gräslök, 1 liten burk forellrom, 1 kruka dill, 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl creme fraiche, 1 citron, Salt & Svartpeppar

Instruktioner

1. Häll vatten och salt i en bunke och vispa tills saltet löst sig. Vattnet skall vara ungefär lika salt som havet. Skär torsken i portionsbitar och lägg i vattnet. Låt ligga ca 30 min. Ta upp och lägg på hushållspapper för att torka. Spara till senare.
2. Skiva löken och lägg i en kastrull med lite smör, låt svetta några minuter. Dela blomkålen på hälften och ta bort blasten. Dela ena halvan i mindre buketter och låt dem gå ner i kastrullen tillsammans med löken. Slå på mjölk så att det täcker och sänk värmen. Sjud tills blomkålen är helt mjuk. Sila av men spara vätskan. Mixa blomkålen och tillsätt 200 gr smör samt vätskan, lite i taget. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger eller citronjuice.
3. Skär av det gröna på purjolöken men behåll roten. Tvätta ren och lägg på en plåt. Baka i ugnen på 200°C tills den blir mjuk, ca 40 min. Ta ut och låt svalna. Skär bort de yttersta lagren samt roten. Dela på mitten och spara till servering. Precis innan servering värmer du purjolöken i ugnen någon minut innan den läggs på tallriken.
4. Dela den andra blomkålshalvan i mindre buketter och lägg på en plåt. Lägg en liten klick smör på varje bukett och rosta i ugnen på 200°C tills de fått fin färg, ca 20-30 min.
5. Vispa ihop grädde och creme fraiche i en kastrull. Gör ett uppkok och sänk värmen till låg temperatur. Mixa i 150 gr smör med en stavmixer. Smaka av med citronzest, lite citronjuice och salt. Precis innan servering tillsätter du fint hackad gräslök och forellrom.
6. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Spara till senare.
7. Lägg torsken på en plåt och placera en smörklick på varje bit. Baka i ugnen på 200°C, ca 10-15 min beroende på tjocklek, eller till ca 48-50°C i innertemperatur.
8. Servering: Lägg lite puré i botten följt av torsken, rostad blomkål, rostade hasselnötter, purjolöken och såsen. Toppa med lite dill!