NATIVE - Chateau Haut-Moulin - Dinadrycker

– Den här sidan är en annons –


Matvänlig, fyllig och välbalanserad

– allt du kan önska av en röd Bordeaux


Hösten är här med sina mustiga grytor och smakrika kötträtter. Vad passar då bättre än en kraftfull röd Bordeaux att matcha till årstidens mat? Château Haut-Moulin är redo att avnjutas redan nu, lufta gärna en halvtimme innan servering för att verkligen öppna upp de generösa aromerna.

Klassisk blend från östra Bordeaux

Druvorna till Château Haut-Moulin kommer från appellationen Blaye-Côtes de Bordeaux, belägen på den högra stranden, där merlot är den dominerande druvsorten. Detta återspeglas i detta vin som består av 90% merlot och 10% cabernet sauvignon. År 2020 var en mycket lyckad årgång, likt de högt rankade föregångarna 2019 och 2018, med små koncentrerade druvor och perfekt balans mellan fruktsyra och tanniner.

Klimatet i Bordeaux är både gynnsamt och utmanande. Temperaturerna mildras av närheten till Atlanten samt floderna Dordogne, Garonne och Gironde som löper genom landskapet. Den vidsträckta tallskogen i söder och väster skyddar dessutom området från de starkaste vindarna från havet, vilket skapar en balanserad tillvaro i vingårdarna med svala somrar och milda vintrar.

Ytterligare en positiv faktor är regionens geografiska läge med en latitud på 45°N, exakt halvvägs mellan ekvatorn och nordpolen, vilket medför att dagstemperaturen sommartid ligger relativt stabilt runt 25°C och sällan stiger över 30°C. Vintertemperaturerna droppar sällan under fryspunkten. Dessa förhållanden är idealiska för druvor som mognar sent, men med det sagt är det fortfarande en risk att svalt och blött väder om våren och hösten kan orsaka stora problem för skörden. Det gäller med andra ord att vara 

Du hittar Château Haut-Moulin i Systembolagets beställningssortiment, flaskan kan beställas här.

Ett ypperligt matvin!

Château Haut-Moulin bjuder på en mogen och komplex doft med tydliga inslag av mörk frukt såsom svarta vinbär, körsbär och plommon i fint samspel med kryddiga toner av vitpeppar, mörk choklad, ceder, tobak och en hint av läder. Smaken är fyllig och nyanserad med en harmonisk balans mellan den generösa frukten, syran och de sammetslena tanninerna. Vinet har lagrats 12 månader på franska ekfat vilket bidrar med både komplexitet och struktur. Ett ypperligt matvin med både kraft och finess som passar utmärkt att servera till en riktigt bra köttbit av lamm eller nöt, eller till mustiga grytor. Vinets syra och strävhet gör sig även utmärkt till salta och feta tillbehör.

Klicka här för att beställa Château Haut-Moulin till ditt lokala Systembolag.


Boeuf Bourguignon med potatispuré

Denna älskade klassiker är inte komplicerad att laga – förbered allt och låt sedan spisen göra jobbet. Ju längre den får puttra ju mustigare blir den. En god och värmande rätt att njuta av i höstmörkret!

Ingredienser

Rökt sidfläsk, Högrev, Champinjoner, Gul lök, Mjöl, Tomatpuré, Rött vin, Köttbuljong, Lagerblad, Timjan, Rosmarin, Hel svartpeppar, Pärllök, Potatis, Mjölk, Smör, Salt & Peppar

Instruktioner

1. Skär rökt sidfläsk i kuber om 1×1 cm. Stek i en panna tills fläsket blivit gyllene och krispigt. Flytta över sidfläsket till en större gryta och låt det smälta fettet vara kvar i pannan.
2. Skär köttet i kuber om 2×2 cm. Stek i samma panna tills köttet fått ordentligt med färg. Flytta över köttet till grytan när du känner dig klar.
3. I den tomma stekpannan adderar du nu en klick smör och steker sedan svampen och hackad lök tillsammans i några minuter. Flytta över svamp och lök till grytan.
4. Addera mjöl i grytan med kött, lök och svamp och blanda runt. I med tomatpuré och en massa rött vin, köttbuljong, lagerblad, timjan, rosmarin, hela svartpepparkorn. Kommer du på något annat du tror blir gott så släng i det med! Låt stå och puttra i goda 2 till 4 timmar.
5. När det återstår 40 minuters puttrande adderar du stekt pärllök i önskad mängd.
6. Koka potatis, pressa och addera rejält med smör samt mjölk och rör om.
7. Lägg upp allt i en djup tallrik och ät med sked. Smaklig spis!