– Den här sidan är en annons –
Detta ekologiska röda vin speglar verkligen den elegans och komplexitet som kännetecknar Nebbiolodruvan. Familjeägda firman Malvirà började producera vin på 1950-talet med filosofin att varje klunk ska representera Piemonte, som en homage till landet och jorden de älskar så högt. 2020 klassas som en utmärkt årgång med koncentrerade druvor av mycket hög kvalitet. Inte nog med det – detta vin har även lagrats hela 18 månader på ekfat, vilket ger ett mycket strukturerat helhetsintryck.
De ekologiska vingårdarna är planterade på flera erkända MGA-lägen (Menzione Geografica Aggiuntiva), den italienska motsvarigheten till fransosernas cru’s, i kommunen Canale. Dessa vingårdslägen är S. S. Trinità, San Michele och Renesio. Jordmånen består av en flera tusen år gammal havsbotten uppbyggd av kalk, lera och sand. Dessa förutsättningar ger Malvirà-vinerna den speciella karaktären som gör dem så unika.
Malvirà Langhe Nebbiolo visar upp en ljust rubinröd färg och bjuder på en intensiv doft där tydliga toner av körsbär och hallon samspelar med druvtypiska hintar av rosor och nypon. Smaken är medelfyllig, med markerade tanniner och en hög men balanserad syra samt en pigg mineralitet i avslutningen. Ett vin som är redo att avnjutas redan nu, men som även har fin potential att utvecklas under de kommande 4-5 åren.
Du hittar Malvirà Langhe Nebbiolo i Systembolagets beställningssortiment, flaskan kan beställas här.
Nebbiolo ger generellt mycket eleganta viner med hög strävhet och syra, vilket gör sig utmärkt i matsammanhang. Vinernas delikata aromer passar dessutom perfekt att matcha till mer finstämda anrättningar. Servera gärna Malvirà Langhe Nebbiolo till smakrika rätter av ljust kött såsom fågel eller till smakrika rätter av vilt eller lamm. Mustiga inslag av svamp och tryffel är också smaker som passar utomordentligt bra såhär under hösten. Eller varför inte duka fram en härlig bricka med italienska charkuterier och lagrade hårdostar? Tryffelpecorino är ett ypperligt val!
Klicka här för att beställa Malvirà Langhe Nebbiolo till ditt lokala Systembolag.
En mycket elegant rätt som verkligen andas norra Italien – utmärkt till ett glas nebbiolo!
Ingredienser
600 g lammytterfilé, 400 g babyspenat, Avorioris för 4 personer (vi använde Risentas), 2 nävar av din favoritsvamp, 2 dl vitt vin, 6–7 dl kycklingbuljong (från tärning), 3 schalottenlökar, 5 vitlöksklyftor, Smör att steka i, Olivolja att steka i, 4 dl riven parmesanost, 4 dl riven pecorino
Instruktioner
1. Stek upp svampen på låg värme
2. I en oljad stekpanna adderar du hackad schalottenlök och vitlök som du låter svetta i några minuter. Häll i riset och låt svetta i ytterligare några minuter. Häll i det vita vinet och låt koka i några minuter innan du tillsätter kycklingbuljong och sänk värmen. Var femte minut adderar du ytterligare buljong och rör om. Repetera detta tills riset är nästan färdigkokt. Häll i en extra skvätt buljong och en stor klick smör.
3. Tillsätt parmesan och pecorino, en stor klick smör och den stekta svampen. Krydda med salt.
4. Stek lammet i pannan med smör och olja. Tillsätt en pressad vitlöksklyfta och timjan. Fräs till lammet har 52-55 C i innertemperatur.
5. Fräs spenat i en panna med smör och vitlök. Låt vitlöken rostas men inte brännas. Krydda med salt.
6. Lägg upp på en tallrik och ös det rostade vitlökssmöret som blir kvar från spenaten över hela rätten.