Calvados • 700 ml • 40% • Frankrike • <0,3 g/100 ml
Denna ekologiska pärla kommer från appellationen Pays d'Auge - hem för regionens absolut främsta Calvados. Smaken, som domineras av generösa äppeltoner, är både vällagrad och mogen, men bjuder dessutom på stor friskhet och finess i glaset. Perfekt att servera som avec efter en härlig middag och rekommendationen är att avnjuta den rumstempererad för att få ut så mycket som möjligt av de delikata aromerna!
Musten till detta utmärkta äppelbrännvin är tillverkad av noggrant utvalda ekologiskt odlade äpplen. I Pays d’Auge är det endast tillåtet att destillera i så kallade pot stills, små enkla kopparpannor, vilka bevarar råvarans smakegenskaper och ger ett destillat med både nyansrikedom och komplexitet. Beteckningen VSOP innebär att Calvadosen lagrats minst 4 år på franska ekfat. Den distinkta doften bjuder på tydliga inslag av mogna äpplen samt en elegant kryddighet från faten. Smaken är torr och medelfyllig med finstämda toner av bakade äpplen, kanel och en hint av karamell. Det hela avslutas med en frisk syra som lämnar ett mycket elegant och strukturerat avtryck. Flaskan lanseras i Systembolagets fasta sortiment, om den inte finns i din lokala butik kan du enkelt beställa den dit!
I Normandie, beläget i nordvästra Frankrike, hittar vi Calvados – platsen som gjort sig ett namn tack vare sitt äppelbrännvin i världsklass. Regionen är hem för omkring sju miljoner äppelträd samt 800 olika äppelsorter av vilka denna ädla dryck framställs. Under senhösten skördas äpplena och pressas till must som får jäsa till en torr cider. Det är denna cider som sedan destilleras till en alkoholstyrka på 40-42 %. För att få benämnas som Calvados måste spriten lagras minst 2 år på stora franska ekfat, så kallade foudres, men beroende på stil kan producenten välja att lagra sin Calvados betydligt längre än så. De noga utvalda faten släpper igenom syre långsamt vilket möjliggör en kontrollerad mognadsprocess och ger en subtil och välintegrerad fatkaraktär.