Bubbel • 750 ml • 11,5% • Cava, Spanien • <0,3 g/100 ml
En flerfaldigt fyndklassad Cava med små eleganta bubblor, frisk syra samt en komplex smakbild med inslag av citrusfrukter, gröna äpplen och vita blommor. Vinets friskhet gör att det passar ypperligt som aptitretare innan middagen eller som sällskapsbubbel tillsammans med snittar och snacks. Matmässigt är skaldjursrätter, som exempelvis Toast Skagen, en utmärkt matchning!
Detta välgjorda mousserande vin är tillverkat enligt den traditionella metoden med en andra, kolsyregivande jäsning på flaska. Vinet har sedan lagrats 12 månader tillsammans med jästfällningen. Det är med andra ord ett stort hantverk som ligger bakom detta vin, med sin smått förbryllande prislapp på 89 kr. Druvorna som ingår är de lokala sorterna Parellada och Macabeo, två klassiska cavadruvor. Macabeo ger förutom en frisk syra även toner av gröna äpplen, citrus och stenfrukter medan Parellada bidrar med finess och en finstämd blommighet. Eftersom vinet görs på enbart gröna druvor är den betecknad som en Blanc de Blancs. Brut Nature kan översättas till ”naturligt torr” och innebär att tillsatsen av socker, även kallat dosage, antingen är obefintlig eller mycket låg, max 3 g socker per liter.