Flankskav med potatispuré, kantareller och rårörda lingon - Dinadrycker

Flankskav med potatispuré, kantareller och rårörda lingon

En mustig men samtidigt elegant rätt där höstens ljuvliga smaker står i fokus!

För 4 personer behöver du:

  • Ca 500-600gr flankstek
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 kruka timjan
  • 200-300 gr kantareller
  • Salt efter egen smak
  • Svartpeppar efter egen smak
  • 3 dl lingon
  • 1 dl socker
  • 600 gr mandelpotatis
  • 1,5-2 dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 gr smör

Så här gör du:

  1. Blanda frysta eller färska lingon med socker och rör runt. Låt stå några timmar, gärna över natten i kyl.
  2. Dela flanksteken längs fibrerna på mitten så du får två långa delar. Skiva köttet så tunt du kan med en vass kniv från kortsida till kortsida så du får tunna strimlor. Stek strimlorna i en klick smör i en stekpanna tills genomstekta.
  3. Tillsätt hackad lök och vitlök och svetta några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten och låt det koka någon minut.
  5. Tillsätt grädden och låt det sjuda långsamt i cirka 20-30 min.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar samt sockerlagen från lingonen.
  7. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en pure och smaka av med salt.
  8. Stek kantarellerna i panna med smör. Innan servering blandar du i kantareller och hackad timjan i grytan och rör runt. Spara gärna några kantareller till garnering.

Beställ dryck:

Maison de Chêne

Rött • 750 ml • 13% • Frankrike • <0,3 g/100 ml

Detta hyllade röda vin bjuder på fransk elegans till ett oslagbart pris! För blott 85 kr är det Systembolagets billigaste pinot noir från Frankrike. Doft och smak imponerar med friska och bäriga toner av mogna jordgubbar, körsbär och lingon i fokus. Perfekt att servera till lättare kötträtter, kyckling eller lagrade hårdostar och charkuterier!

85 kr

Till drycken