Grillad Butcher steak med mustig risotto och sellerismör - Dinadrycker

Grillad Butcher steak med mustig risotto och sellerismör

För 4 personer behöver du:

  • 700 gram Butcher Steak (Njurtapp) eller valfritt kött
  • 1 zucchini
  • 6 små eller 3 stora schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stor gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingbuljong (på tärning)
  • 4 dl riven parmesan
  • 4 nävar Risottoris (typ avorio eller liknande)
  • 4 st stjälkar selleri
  • 150 gr rumstempererat smör
  • Socker
  • Salt
  • Vitvinsvinäger

Så här gör du:

  1. Skiva den gula löken tunt och stek i smör på svag värme i 20 minuter tills den börjar få färg. Tillsätt en nypa socker och en nypa salt och stek ytterligare 15 minuter. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger och stek ytterligare i 5 minuter tills löken är helt gyllene. Spara till senare.
  2. Mixa en stjälk selleri (inkl bladen om det finns) med en liten skvätt olivolja. Smaka av med salt (gärna sellerisalt).
  3. Tillsätt löken och sellerin till smöret och rör om ordentligt tills smöret binder oljan och blir slätt. Det kommer att se ut som att smöret spricker först men fortsätt rör så binder det så småningom.
  4. Hacka schalottenlök, vitlök, en stjälk selleri fint och lägg i en kastrull med en klick smör och lite olivolja. Låt svetta på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt riset och svetta det också i 5 minuter. Tillsätt vitt vin och låt det koka i några minuter. Sänk temperaturen och tillsätt kycklingbuljong, lite i taget under omrörning. Låt buljongen koka in i riset innan du tillsätter mer. Rör med jämna mellanrum tills riset har lite kärna kvar (tänk al dente). Sänk temperaturen till lägsta möjliga och tillsätt en stor klick smör och all parmesan. Låt vila i 10 minuter innan servering.
  5. Skiva zucchinin i tunna remsor på längden och gnid in med olivolja. Grilla så att de får fina ränder och blanda ner i risotton innan servering.
  6. Grilla köttet i grillpanna eller på grill på högsta möjliga temperatur. Baka klart köttet i ugn på 150°C till innertemperaturen nått 54°C. Låt vila 10 minuter innan du skär upp. Salta köttet efter smak.
  7. Servera med risotton i botten, toppat med köttet och sellerismöret. Fantastiskt gott!
  8. Smaklig spis!

Beställ dryck:

Ciù Ciù di Bartolomei Grande Sangiovese

Rött • 750 ml • 13,5% • Italien • 0,7 g/100 ml

Detta fyndklassade och prisvärda röda vin är både ekologiskt odlat och veganvänligt. Smaken bjuder på uttrycksfulla toner av mogna björnbär, skogshallon och svarta vinbär i perfekt balans. Kort och gott, ett vin med elegans och finess till ett bra pris.

115 kr

Till drycken