Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron - Dinadrycker

Helstekt kyckling med örtsmör och grillad citron

Gör en hel kyckling i ugnen, den sköter sig själv medan du gör annat! Välj råvara med omsorg, färsk svensk majskyckling eller ekologiskt uppfödd fågel är goda val.

För 4 personer behöver du:

  • 1 hel stor kyckling eller två små vårkycklingar
  • 300 gr smör
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka salvia
  • 1 kruka persilja
  • 3 st citroner
  • 7 potatisar (fast sort)

Så här gör du:

  1. Blanda 1 liter vatten med 0,5 dl salt och rör tills det löser sig. Lägg kycklingen i en bunke och täck med det saltade vattnet. Plasta och låt stå i kyl i minst fem timmar eller över natten för bästa resultat.
  2. Blanda rumstempererat smör med finhackade örter, vitlök, citronzest från 1 citron och lite citronjuice. Smaka upp med salt.Blanda rumstempererat smör med finhackade örter, vitlök, citronzest från 1 citron och lite citronjuice. Smaka upp med salt.
  3. Ta upp kycklingen och torka torr med hushållspapper. Gnid in kycklingen med 3/4 av smöret, även under skinnet och inne i skrovet.
  4. Rosta i ugn på 200˚C eller 180˚C varmluft till en innertemperatur på 70˚C vid lårbenet.
  5. Skiva potatis tunt och stek med smör och olja.
  6. Stek citron i torr panna tills den fått en fint karamelliserad färg.
  7. Servera kycklingen med resterande örtsmör och den råstekta potatisen. Pressa över den grillade citronen precis innan servering!

Beställ dryck:

Maison de Chêne

Rött • 750 ml • 13% • Frankrike • <0,3 g/100 ml

Frankrike är ett minst sagt klassiskt vinland som förknippas med elegans och tradition, både när det gäller vin och mat. Denna nyhet är gjord på den populära och högkvalitativa druvan pinot noir. Resultatet är ett finstämt och elegant rött vin - till den mycket attraktiva prislappen på blott 85 kr!

85 kr

Till drycken