Krämig risotto med pancetta och färsk tryffel - Dinadrycker

Krämig risotto med pancetta och färsk tryffel

En elegant och smakrik rätt – perfekt att servera i vinter!

För 4 personer behöver du:

  • 3-4 dl risottoris (avorio eller arborio )
  • 3 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2,5 dl vitt vin
  • 6-8 dl kycklingbuljong (från tärning)
  • 1 rejäl klick smör
  • 1 dl riven parmesan
  • 400 gr pancetta eller rimmat/rökt sidfläsk av bra kvalite
  • Färsk tryffel, alternativt tryffelsalt eller tryffelolja
  • 1 kruka timjan

Så här gör du:

  1. Skär lök och vitlök smått och lägg i en kastrull med olivolja. Svetta några minuter innan du adderar riset och rör om. Låt allt fräsa någon minut men inte så att det får färg.
  2. Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör samt parmesan. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Skär pancettan i kuber och stek i lite smör på medel+ värme så att den får fin färg.
  4. Toppa risotton med pancetta, mer riven parmesan, lite timjan och massa tryffel. Ta gärna också lite av smöret från pancettapannan och ringla över rätten för extra smak.

Beställ dryck:

Enzo Bartoli Barbaresco

Rött • 750 ml • 14% • Italien • <0,3 g/100 ml

Den högkvalitativa vinregionen Barbaresco, granne med Barolo, är en av Piemontes främsta fästen för traktens flaggdruva - nebbiolo. Jämfört med Barolo, som generellt producerar stramare viner, tenderar Barbaresco att leverera något mjukare, mer tillgängliga viner. Ett utmärkt matvin som kan serveras till smakrika kötträtter, risotto eller krämiga pastarätter, gärna med inslag av svamp!

199 kr

Till drycken