Lammspett på flatbread med fetaoströra - Dinadrycker

Lammspett på flatbread med fetaoströra

För 4 personer behöver du:

  • 500 g lammkött, mört
  • MARINAD:
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 rosmarinkvistar, bladen
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Salt och Svartpeppar
  • BRÖD:
  • 2,5 dl vetemjöl (+ ca 0,5 dl till utbakning)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl matyoghurt eller gräddfil
  • 2 msk olivolja eller rapsolja
  • FETAOSTRÖRA:
  • 150 g fetaost
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk torkad mynta
  • Ca 1 msk av lammarinaden
  • Salt och Svartpeppar
  • SYRLIG GURKA:
  • 1 st gurka
  • 0,5 st citron, juice och zest
  • 1 msk olivolja
  • Finhackad dill
  • Salt och Svarpeppar
  • UGNSROSTADE ROTFRUKTER:
  • Potatis
  • Palsternacka
  • Rödbetor
  • Olivolja eller rapsolja
  • Salt och Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Putsa köttet och dela i mindre bitar. Mixa alla ingredienser till marinaden i en mixer så att du får en grön örtolja. Spara en matsked på sidan till fetaoströran. Lägg ner köttet i resten av marinaden. Låt marinera i minst en timme. Gärna längre.
  2. Bröd: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och olja, blanda allt väl. Lägg plastfilm över och låt degen stå i ca 30 minuter. Dela degen i 4 st bitar och kavla ut tunt. Stek i torr stekpanna tills de börjar bubbla upp. Då är det dags att vända och steka en stund till. Lägg bröden i en handduk. När de svalnar kan du förvara i plast.
  3. Fetaoströra: Smula fetaosten och blanda med övriga ingredienser. Ställ åt sidan till servering.
  4. Syrlig gurka: Skiva gurkan tunt. Gärna på mandolin. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 225°C. Skölj och klyfta potatis och palsternacka. Skala och klyfta rödbetorna. Lägg på en plåt och ringla över olja. Salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter, tills rotfrukterna är mjuka med lite tuggmotstånd.
  6. Fördela köttbitarna på spett. Stek eller grilla till önskad innertemperatur.

Beställ dryck:

SomeZin Black Edition

Rött • 750 ml • 14,5% • USA • 1,0 g/100 ml

Det här är premiumversionen av omtyckta SomeZin - en av Sveriges största zinfandelfavoriter som funnits på Systembolagshyllan i över 15 år. Detta generösa vin bjuder på samma goda smak, men med mer av allt. Det är både fylligare, fruktigare och kryddigare än originalet och erbjuder möjligheten att utforska premiumsidan av Kaliforniens vinmakning! Nu prissänks Black Edition från 119 kronor till 109 kronor.

109 kr

Till drycken