Lax med beurre blanc och sparris - Dinadrycker

Lax med beurre blanc och sparris

En underbart god rätt där kombinationen av lax och grön sparris samspelar på ett utmärkt vis – en riktig klassiker till sås på det och middagen är komplett!

För 4 personer behöver du:

  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 knippe grön sparris
  • Rapsolja
  • Salt & Peppar
  • Kokt potatis
  • Ev. forellrom till servering
  • BEURRE BLANC:
  • 1-2 st schalottenlök, finhackad
  • 1 msk champagnevinäger
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 225 g kallt smör
  • Salt
  • Finhackad gräslök

Så här gör du:

  1. Dela laxen i fyra lika stora bitar om den inte redan är delad. Salta och peppra köttsidan.
  2. Ansa sparrisen och dela i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 2 minuter. Häll av och lägg sparrisen åt sidan.
  3. Mjukstek löken i lite smör utan att den tar färg.
  4. Tillsätt vinäger och vitt vin. Låt koka tills ca hälften kvarstår.
  5. Sänk värmen.
  6. Dela det kalla smöret i kuber. Vispa sedan ner lite i taget i såsen tills den tjocknar. Viktigt att inte såsen kokar. Då spricker den lätt.
  7. Smaka av med salt och vänd ner lite finhackad gräslök.
  8. Värm upp en stekpanna med lite olja. Stek laxen på en hög värme på skinnsidan. Vänd och stek ett par minuter på köttsidan.
  9. Lägg upp en bit lax på tallrikar. Dra bort skinnet från laxen. Vänd ner sparrisen i såsen precis innan servering och häll den över laxen. Servera med kokt potatis och eventuellt lite forellrom.

Beställ dryck:

Maison de Chêne Chardonnay

Vitt • 750 ml • 13% • Frankrike • 0,6 g/100 ml

Enbart fina betyg till Systembolagets bäst prissatta chardonnay från Frankrike - ett vin som verkligen lever upp till citatet ”Ruskigt mycket vin för pengarna!". Doft och smak bjuder på generösa inslag av gula äpplen, solmogen persika och frisk citrus som samspelar med hintar av färska örter i avslutningen. För 82 kr får du här ett friskt och matvänligt vitt vin som lyfter fram det bästa i varje tugga. Längre ner på sidan hittar du ett passande recept!

82 kr

Till drycken