Torskrygg med bakad purjolök och sandefjordsås - Dinadrycker

Torskrygg med bakad purjolök och sandefjordsås

En rustik torskrätt med rostade hasselnötter, silkeslen blomkålspuré och en riktig klassiker till sås!

För 4 personer behöver du:

  • 4 portionsbitar torskrygg (600-750 gr)
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 gul lök
  • Ca 7 dl mjölk
  • Ca 500 gr smör
  • 2 st purjolökar
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 kruka gräslök
  • 1 liten burk forellrom
  • 1 kruka dill
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl creme fraiche
  • 1 citron
  • Salt & Svartpeppar

Så här gör du:

  1. Häll vatten och salt i en bunke och vispa tills saltet löst sig. Vattnet skall vara ungefär lika salt som havet. Skär torsken i portionsbitar och lägg i vattnet. Låt ligga ca 30 min. Ta upp och lägg på hushållspapper för att torka. Spara till senare.
  2. Skiva löken och lägg i en kastrull med lite smör, låt svetta några minuter. Dela blomkålen på hälften och ta bort blasten. Dela ena halvan i mindre buketter och låt dem gå ner i kastrullen tillsammans med löken. Slå på mjölk så att det täcker och sänk värmen. Sjud tills blomkålen är helt mjuk. Sila av men spara vätskan. Mixa blomkålen och tillsätt 200 gr smör samt vätskan, lite i taget. Smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger eller citronjuice.
  3. Skär av det gröna på purjolöken men behåll roten. Tvätta ren och lägg på en plåt. Baka i ugnen på 200°C tills den blir mjuk, ca 40 min. Ta ut och låt svalna. Skär bort de yttersta lagren samt roten. Dela på mitten och spara till servering. Precis innan servering värmer du purjolöken i ugnen någon minut innan den läggs på tallriken.
  4. Dela den andra blomkålshalvan i mindre buketter och lägg på en plåt. Lägg en liten klick smör på varje bukett och rosta i ugnen på 200°C tills de fått fin färg, ca 20-30 min.
  5. Vispa ihop grädde och creme fraiche i en kastrull. Gör ett uppkok och sänk värmen till låg temperatur. Mixa i 150 gr smör med en stavmixer. Smaka av med citronzest, lite citronjuice och salt. Precis innan servering tillsätter du fint hackad gräslök och forellrom.
  6. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de fått lite färg. Spara till senare.
  7. Lägg torsken på en plåt och placera en smörklick på varje bit. Baka i ugnen på 200°C, ca 10-15 min beroende på tjocklek, eller till ca 48-50°C i innertemperatur.
  8. Servering: Lägg lite puré i botten följt av torsken, rostad blomkål, rostade hasselnötter, purjolöken och såsen. Toppa med lite dill!

Beställ dryck:

Arniston Bay Sauvignon Blanc

Vitt • 750 ml • 13,5% • Sydafrika • <0,3 g/100 ml

Nu lanseras en krispig sauvignon blanc i klimatsmart bag in bottle - en smidigare version av bag in box! Druvorna odlas i Sydafrikas svala kustklimat vilket ger ett vin med fruktig fräschör och frisk syra. Utmärkt att avnjuta väl kylt som sällskapsvin eller att servera till lättare maträtter. Den smarta flaskan finns på utvalda Systembolag, annars kan den enkelt beställas till din lokala butik!

97 kr

Till drycken