ml | Alk: 13,5 % | Sockerhalt: 0,9 g/100 ml | Årgång: 2023 | Druvor: Barbera, Nebbiolo, Dolcetto | Ursprung: Piemonte, Italien
Vinet är tillverkat av de populära druvorna barbera, nebbiolo och dolcetto – tre klassiska druvsorter från Piemonte. Resultatet är ett lättsamt rött vin med inbjudande rubinröd färg och en livlig doft av mogna röda bär. Smaken är generöst fruktig med tydliga inslag av hallon, körsbär och röda vinbär som mynnar ut i ett kryddigt och örtigt avslut. Smakbilden knyts samman av de sammetslena tanninerna och en frisk, balanserad syra som ger vinet ett strukturerat helhetsintryck. Ett mycket mångsidigt och matvänligt vin som lämpar sig utmärkt att servera till en rad olika maträtter – italienska klassiker som pizza, pasta och charkuterier är givna val. Ett tips är att servera vinet lätt kylt för extra fräschör och finess i glaset!
Piemonte, som betyder ”vid bergets fot”, är beläget i nordvästra delen av landet. Det böljande landskapet som sträcker sig upp mot de italienska Alperna lämpar sig utmärkt för vinodling. Med sina mycket eftertraktade viner har Piemonte seglat upp som en av världens mest populära vinregioner. Härifrån kommer några av Italiens absolut bästa viner. Il Capolavoro Piemonte Rosso finns i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas till din lokala butik!
Ingredienser för 4 personer:
600g ryggbiff eller entrecote, 1 påse ruccola, 1 endivesallad, 1 bukettbroccoli eller liknande, 1 pkt körsbärstomater av bästa kvalité, 1 ägg, 1 msk dijonsenap, 1 msk vitvinsvinäger, 2 dl neutral olja, 1 dl riven parmesan, 2 st bananschalottenlök, 3 msk balsamvinäger, 3 msk olivolja, Solrosfrön, Salt & Peppar
Instruktioner: