Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré - Dinadrycker

Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré

Klassiskt, elegant och otroligt mört kött med goda tillbehör!

För 4 personer behöver du:

  • 800 gram putsad oxkind
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 stora champinjoner
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka timjan
  • Ca 75 cl rött vin
  • 3 lagerblad
  • 2 morötter
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 påse pärllök eller steklök
  • 600 gram mandelpotatis
  • 1,5-2dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
  • 150-200 gram smör

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 120°C.
  2. Bryn oxkinden i olja tills den får rejält med färg runt om och lägg i ugnsform. Salta runt om köttet.
  3. I samma panna som köttet bryner du hackad lök, vitlök, champinjoner några minuter tills de fått lite färg. Tillsätt tomatpure och fortsätt bryna några minuter till. Häll allt i pannan på köttet tillsammans med ett knippe timjan.
  4. Deglasera pannan med en skvätt vin så du får med alla goda smaker som blivit kvar och häll sedan över köttet i ugnsformen. Tillsätt vin så det nästan täcker köttet. Täck formen med aluminiumfolie och kör i ugnen på 120°C i 3-4h eller tills oxkinden är rejält mör.
  5. Lyft ut köttet och sila av såsen ner i en kastrull och reducera hårt tills såsen tjocknat. Medan såsen reducerar lägger du i delade morötter och pärllök som du skalat och stekt snabbt i torr panna på hög värme så de fått lite färg. Låt morötterna koka med 10-15 min och lökarna 5-10 min så de blir mjuka. Smaka av såsen med salt och red av med maizena vid behov.
  6. Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en puré och smaka av med salt.
  7. Toppa med timjan & smaklig spis!

Beställ dryck:

Chianti Il Drago e la Fornace

Rött • 750 ml • 12% • Italien • <0,3 g/100 ml

Medelfyllig och torr Chianti DOCG med en intensiv mix av aromer och komplexa toner av mörka körsbär, saftiga hallon, blodapelsin samt salvia och oregano toppat med svartpeppar och balsamico. Chianti Il Drago e la Fornace är en klockren match till klassiska italienska rätter som pasta, pizza eller charkuterier med tillhörande ostar.

99 kr

Till drycken